ADFABER a organizat „Competitia Java pentru Universitati”, un concurs national pentru tinerii dezvoltatori Java

javaBucuresti, 25 mai, 2016ADFABER a incheiat „Competitia Java pentru Universitati”, un concurs national de programare sponsorizat de Oracle Academy ce a incurajat peste 130 de studenti si profesori sa dezvolte propria aplicatie Java folosind baze de date Oracle.

„Competitia Java pentru Universitati” a fost lansata ca o oportunitate pentru studentii romani de a crea lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei. Punctul de start a fost identificarea unei probleme in sistemul educational, al mediului sau al sanatatii si realizarea unei aplicatii Java care poate rezolva aceastaa problema.

„Viitorul tehnologiei sta in mainile tinerei generatii de profesionisti! De aceea, am vrut sa evidentiem faptul ca aceste cunostinte de Java si Oracle Database pot fi folosite pentru a realiza lucruri inedite. De-a lungul competitiei, am incurajat studentii sa isi exprime pasiunea pentru tehnologie si le-am oferit sansa sa isi testeze abilitatile si cunostintele privind programarea Java„, a declarat Mihaela Lemnaru, Program Manager ADFABER.

Incurajarea profesorilor sa participe in aceasta competitie ca mentori ai echipelor a fost parte al obiectivului principal – aprofundarea cunostintelor invatate in procesul de dezvoltare al unei aplicatii Java realizata folosind baze de date Oracle. Astfel, studentii au avut ocazia sa creeze aplicatii pentru a schimba  in bine societatea actuala.

„Oracle Academy este incantat sa sustina competitia Java lansata de catre ADFABER in Romania”, a declarat Jane Richardson, Senior Director Oracle Academy EMEA. „Numarul mare de participanti si complexitatea proiectelor inscrise au aratat ca programarea joaca un rol important in toate industriile, precum si faptul ca aceasta poate fi folosita pentru binele societatii. Evenimentele de acest tip ajuta studentii sa inteleaga importanta dezvoltarii abilitatilor de programare astfel incat sa le aplice in viitoarea cariera – din domeniul IT si nu numai.”

„Competitia Java pentru Universitati” a avut 69 de echipe inscrise pana in data de 24 aprilie si 22 de proiecte valide. Cele mai bune 3 proiecte vor primi premii speciale, iar urmatoarele 3 proiecte vor primi mentiuni onorifice. Participantii sunt studenti din intreaga tara: Bucuresti (ASE,  Politehnica ), Cluj (UTCN), Iasi (Gh. Asachi), Brasov (Universitatea Transilvania) si alte cateva orase.

Cele mai bune 6 echipe au avut posibilitatea sa isi prezinte proiectele in fata juriului si au fost premiate de catre ADFABER si Camelia Ditescu, Country Program Manager Oracle Academy in cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor ce a avut loc in sediul Oracle Romania, pe 20 mai.

Castigatoare a fost echipa PoliCat cu o platforma de testare adaptiva creata in ajutorul studentilor pentru o invatare mai usoara si autoevaluare. Locul al doilea a fost ocupat de fetele de la BitGirls, ce au lansat o platforma health cu ajutorul careia mananci mai sanatos si pierzi din greutate in acelasi timp, iar pe locul 3 s-a aflat echipa Atlas cu o aplicatie desktop ce organizeaza albumele muzicale ce ruleaza si offline.

Mentiunile au fost acordate echipelor SpiMo (cu o perna inteligenta cu senzori conectati ce ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a spatelui pe scaun trimitand alterte pe telefonul mobil), Xaris (o aplicatie de mobil ce poate scana o reteteta medicala si comanda medicamentele necesare) si Damar (o aplicatie ce ajuta copiii sa invete o limba straina prin detectarea si traducerea unor cuvinte scanate de pe suport fizic).

„Acest concurs a reprezentat o provocare pentru echipa noastra. Intai a trebuit sa identificam o problema cu care societatea actuala se confrunta si care poate fi rezolvata cu ajutorul tehnologiei. Asa am ajuns sa dezvoltam aplicatia de testare adaptiva care speram sa ajute cat mai multi tineri in atingerea obiectivelor educationale/profesionale, sa ii ghideze in acumularea de noi cunostinte si sa le ofere un status cat mai corect despre nivelul actual al pregatirii lor. A fost o experienta foarte frumoasa, din care am invatat cat de important este sa ne folosim de toate resursele tehnologice de care dispunem pentru a ajuta societatea actuala. Am facut acest lucru posibil, cu sprijinul profesorilor nostri coordonatori, carora le multumim pentru indrumare, coordonare, sprijin si incurajare”, spune Melania Nitu & Gabriel Alecu – echipa PoliCAT, Facultatea de inginerie in limbi straine, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.

„Competitia a fost o oportunitate pentru studentii mei de a aplica ce au invatat la cursuri intr-un scop util – acela de a dezvolta o aplicatie folositoare pentru societate, de a-si perfectiona cunostintele tehnologice, de a experimenta toate etapele dezvoltarii unei aplicatii si de a lucra in echipa. Totodata, studentii finalisti au avut prilejul de a intra in contact cu reprezentanti ai industriei software, care le-au oferit sfaturi practice si i-au invitat sa aplice la pozitiile deschise in echipele lor. Cred ca a fost o experienta reciproc benefica: pe de o parte, studentii au realizat cerintele angajatorilor actuali, pe de alta parte firmele au constientizat nivelul si potentialul tinerilor participanti. Iar eu, in calitate de profesor coordonator, ii felicit pe studenti pentru entuziasmul si seriozitatea cu care au abordat aceasta competitie si le multumesc organizatorilor (Adfaber si Oracle Academy) pentru initiativa si buna desfasurare a concursului”, a adaugat seful lucrari dr. Maria-Iuliana Dascalu, prodecan al Facultatii de inginerie in limbi straine, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti si prof. eng. AM, PhD Alin Moldoveanu).

Proiectele participante au fost evaluate dintr-un juriu format din specialisti Oracle si Deutsche Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *