Prevederi veninoase in noua Lege a Apiculturii, votata in „martea neagra” a Parlamentului

apicultorNoua Lege a Apiculturii, adoptat saptamana trecuta in Camera Deputatilor, provoaca iritare in randul micilor producatori. Unii crescatori de albine considera chiar ca legea este anticonstitutionala, pentru ca le stirbeste libertatea de asociere.

„Prin textul legii, la art. 2 „Activitatea in apicultura poate fi practicata de orice persoana fizica sau juridica ale carei familii de albine sunt inscrise in Registrul agricol, inregistrate/autorizate la Directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, detine carnetul de stupina, si are familiile de albine identificate in sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor” si art. 5 lit t) „carnet de stupina – document elaborat de forma asociativa si aprobat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care contine informatii cu privire la miscarea efectivului, starea de sanatate si intretinere a fiecarei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasarile in pastoral, precum si alte operatiuni din domeniul apicol”, se incalca un drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei, si anume: dreptul la libera asociere”, sustine Sebastian Giga Tataru, apicultor din judetul Iasi.

Intreprinzatorul cere presedintelui Traian Basescu sa nu semneze promulgarea Legii Apiculturii si sa o trimita inapoi spre reexaminare, deoarece in forma sa actuala incalca Constitutia Romaniei.

Alte critici la adresa legii au venit chiar din partea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, principalul beneficiar al articolului incriminat. Intr-o adresa trimisa Camerei Deputatilor si postata pe site-ul oficial al Asociatiei, aceasta isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele negative pe care le-ar avea adoptarea Legii Apiculturii.

Document anexat:

Adresa Asociatiei Crescatorilor de Albine catre Camera Deputatilor (PDF)

2 comments for “Prevederi veninoase in noua Lege a Apiculturii, votata in „martea neagra” a Parlamentului

  1. Toto
    ianuarie 12, 2014 at 6:59 am

    Durerea cea mare este data si de faptul ca varianta finala a deputatilor si implicit cea din Monitorul Oficial nu are nicio anexa. Se defineste ,,Carnetul de stupina”, dar nu se prezinta detalii prin anexa.
    Totusi mi se pare normal ca in ,,martea neagra” sa se intample asa ceva. Ei aveau alte probleme mai importante si au uitat de anexe.
    Fiasco total la aceasta lege, dar varianta din finalul anului 2013 este net superioara variantei de la inceputul anului 2013. Acolo sa fi vazut valori de amenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *