Uniunea Europeana isi deschide portile pentru porcii romanesti si vinurile moldovenesti

porc_fericitIncepand cu 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana va importa, fara restrictii, carne de porc din Romania si vinuri din Republica Moldova.

„Este o sansa pentru producatorii romani sa se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scump pe piata europeana”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La randul sau Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a salutat deschiderea pietei europene. „Sunt convins ca vinurile moldovenesti isi vor gasi locul pe piata europeana, o piata de peste 500 de milioane de consumatori, interesati de calitate, de diversitate, de traditie, o piata deschisa cu reguli clare si transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova si sper ca oportunitatile oferite de accesul neingradit pe piata UE vor fi insotite de investitii in productia de vin de calitate, dar si in promovarea lui”, a declarat comisarul european Dacian Ciolos dupa adoptarea propunerii Comisiei Europene de catre Consiliul UE pentru agricultura.

Ridicarea restrictiilor pentru carnea de porc marcheaza un punct de cotitura in relatiile comerciale dintre Romania si Uniunea Europeana. Aceasta din urma a impus, in urma cu 10 ani, interdictii la importul de carne de porc din Romania, pe motiv ca in tara noastra se folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (in locul eutanasierii intregului efectiv infestat).

Secretarul de stat Soneriu crede ca Romania poate face cererii de carne de porc de pe piata europeana. „Cu siguranta vor fi la inaltimea calitatii cerute. O putem vedea din sectorul de pui, unde exportam si unde am facut pasi importanti. Pe de alte parte, din cauza ca atatia ani am fost un sistem inchis, nu avem o productie atat de mare, astfel sa acoperim piata externa. Cred insa ca va urma o detensionare a pietei si o capitalizare a producatorilor, fenomene care se vor realiza in timp”, a aratat Valentin Soneriu.

1 comment for “Uniunea Europeana isi deschide portile pentru porcii romanesti si vinurile moldovenesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *