Ce sunt fondurile mutuale pentru fermieri

combina_treieratInvestitorii evita de multe ori sa se implice in afacerile agricole din cauza riscurilor, in primul rand cele determinate de conditiile meteo adverse.

Pentru agricultori, calamitatile naturale au doua efecte majore: cel direct, legat de culturile distruse si pierderile suferite, si cel indirect – reticenta bancilor de le acorda credite.

Pe de alta parte, restrangerea posibilitatii fermierilor de a aduce cofinantare privata are impact negativ asupra absorbtiei fondurilor europene.

Solutia gasita de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a reduce mare parte din incertitudinea legata de profitul in agricultura este infiintarea fondului mutual pentru fermieri.

Pe scurt, fondul va oferi compensatii financiare in cazul pierderilor economice cauzate de fenomenele climatice nefavorabile, bolilor animalelor si plantelor si infestarilor cu daunatori.

Practic, fondul mutual agricol este o forma de asociere a fermierilor, constituit ca persoana juridica – organizatie neguvernamentala deschisa, apolitica, fara scop lucrativ. Evenimentele care se compenseaza sunt stabilite in statutul de infiintare a fondului.

Baza legala pentru infiintarea fondurilor mutuale este Propunerea de Regulament a Parlamentului European si al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), completat cu legislatia romaneasca din 2013, si anume Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2013 si Hotararea Guvernului nr. 570/2013.

Primele fonduri, dupa 1 martie 2014

Fondurile mutuale vor acoperi perioada de programare 2014-2020, suma alocata prin noul Program National de Dezvoltare Rurala pentru infiintarea lor, fiind de 397 de milioane de euro.

In momentul de fata, Ministerul Agriculturii asteapta din partea asociatiilor de fermieri propunerile pentru infiintarea fondurilor mutuale. Inainte de a fi acreditate, documentele de strategie depuse vor fi analizate si aprobate.

Conform calendarului de lucru anuntat, 1 martie 2014 este data la care vom avea cel putin un fond mutual activ.

Doua idei principale au ghidat materializarea conceptului de fond mutual. Prima este responsabilizarea specialistilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara a acestora la sistem. A doua este mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor in zona pierderilor economice.

In urma analizelor s-a stabilit ca, pentru a avea impact economic, membrii care formeaza un fond mutual trebuie sa aiba in exploatare cel putin 30% din suprafata arabila a Romaniei (raportata inclusiv la U.V.M. – unitate vita mare). In mod clar, cu cat mai multi fermieri participa la un fond mutual, cu atat acesta este mai eficient si mai puternic din punct de vedere economic.

Statul roman si Uniunea Europeana asigura 2/3 din finantare

Principiile constituirii si functionarii acestor fonduri au la baza in primul rand ideea de a compensa pierderile economice cauzate de aparitia unui focar de boli la animale, plante sau a unui incident de mediu. Este vorba asadar de un sistem transversal, care acopera atat sectorul zootehnic, cat si sectorul vegetal. Un alt principiu este cel al participarii autoritatilor publice (in limita a 65%) la despagubirea agricultorilor, prin sprijinirea din punct de vedere financiar a fondurilor mutual ocupationale.

Finantarea fondurilor mutuale se va face asadar cu 35% contributie a membrilor fondatori si 65% contributie a autoritatilor nationale si europene (din care 75% vin de la Uniunea Europeana si 25% de la Statul Roman).

Fermierii, indiferent de forma de organizare (inclusiv asociatii), pot adera in orice moment la fondul mutual.

Riscurile acoperite

Trei tipuri de riscuri se pot afla la originea pierderilor care permit acordarea despagubirii. Prima este aparitia unui focar de boala la animale, cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor sau in anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar (Decizia 90/424/CEE, abrogata prin Decizia 2009/470/CE din 25 mai 2009). Un alt risc asigurat este aparitia unui focar de boala la plante (boala inscrisa pe lista organismelor daunatoare, fixate prin Decizia din 31 iulie 2000 de stabilire a listei organismelor daunatoare plantelor, produselor vegetale si altor obiecte vizate de masurile de combatere obligatorie reglementate).

Este, de asemenea, compensat un incident de mediu, in cazul in care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata (origine nenaturala).

Riscurile mai generale, precum ploile acide, sunt excluse din domeniul de interventie.

Sursa: APDRP

2 comments for “Ce sunt fondurile mutuale pentru fermieri

  1. cozma ioan
    februarie 2, 2014 at 8:29 am

    Daca inghetul tirziu de primavara se considera inccident de mediu, atunci sa fie specificata o perioada mai lunga in care poate surveni inghetul tirziu sa nu se intimple ca esti,, asigurae ,, si fenomenul natural inghet se produce înafara termenului impus de asigurator pe consuiderente invocate de acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *