Interviu Florin Jianu: Antreprenorii de succes sunt cei care investesc in consolidarea afacerii si nu in profit sau imagine

florin-jianu-antreprenoriFlorin Jianu este unul dintre antreprenorii de succes ai Romaniei, lansand prima afacere in urma cu 12 ani, si sustinatori ai mediului de afaceri national si european, a carui viziune are la baza inovatia si incurajarea spiritului antreprenorial in randul tinerilor, activand in mediul neguvernamental in calitate de presedinte al Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Romania.

Finantare.ro: Aveti o experienta bogata in relatia cu IMM-urile: ati fost delegat in 2014 ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism iar acum sunteti presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania. Ca urmare a acestei bogate experiente, va rugam sa oferiti cateva sfaturi pretioase antreprenorilor in devenire precum si firmelor mici si mijlocii pentru a reusi sa supravietuiasca si sa aiba succes in tara noastra.

Florin Jianu: Experienta de pana in acest moment in domeniul antreprenoriatului mi-a demonstrat ca atunci cand iti propui sa fii cel mai bun in ceea ce faci cu siguranta vei reusi sa te apropii de perfectiune.

Antreprenorii de succes sunt cei care aleg sa sacrifice tot pentru a-si implini visul, sunt cei care investesc in consolidarea afacerii si nu in profit sau imagine, cei care inteleg in esec o oportunitate pentru a se dezvolta.

Sfaturile mele pentru antreprenori, nu neaparat pretioase, vizeaza informarea continua cu privire la mediul de afaceri, dezvoltarea unei echipe dedicate care sa vada in succesul companiei propriul succes, investitiile permanente in dezvoltarea personala si a firmei, indiferent de dimensiunea profitului.

Finantare.ro: Sustineti mult infiintarea de incubatoare de afaceri. Va fi lansat in curand un program cu finantare de la bugetul de stat destinat acestui scop. In ce masura estimati ca va fi util acest program national?

Florin Jianu: Bazandu-ma pe experientele anterioare in domeniul sustinerii activitatii mediului de afaceri, consider ca incubatoarele de afaceri reprezinta un element esential in construirea ecosistemului antreprenorial.

Un incubator de afaceri, in viziunea mea, ar trebui sa ofere 3 facilitati esentiale pentru dezvoltarea unui start-up: spatiu de lucru cu facilitati, acces la finantare, fie ca vorbim despre investitori, fie despre consultanta pentru accesarea de fonduri nerambursabile si networking pentru stabilirea de parteneriate, identificarea potentialilor clienti si mentori.

Programul guvernamental dedicat incubatoarelor de afaceri, la momentul lansarii acestuia, a reprezentat un instrument inovator cu potential de dezvoltare. In anul 2015, programul este depasit de initiativele private de incubare a afacerilor care propun solutii pentru toate dificultatile pe care le intampina un debutant.

De asemenea, cifrele publicate de catre Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri privind impactul programelor nationale de finantare, indica foarte clar faptul ca interesul start-up-urilor fata de initiativa este in scadere.

In anul 2014, numai 20 de beneficiari au accesat programul, desi fata de anul 2013, bugetul alocat a fost mai mare cu 4.000.000 de lei.

Pentru a veni cu adevarat in sprijinul activitatii antreprenorilor, initiativa guvernamentala ar trebui sa aiba in vedere in primul rand, modificarea procedurii de accesare a acesteia incepand de la asa-numitul Administrator al incubatorului pana la modalitatea de acordare a finantarii.

Incubatoarele create prin intermediul programului sunt plasate foarte prost din punct de vedere al accesibilitatii, sunt foarte putine, extrem de slab promovate, iar sprijinul concret oferit este unul neadaptat in totalitate la nevoile unui start-up. Astfel ca, in acest moment, utilitatea programului este redusa spre zero.

Citeste continuarea interviului pe Finantare.ro

1 comment for “Interviu Florin Jianu: Antreprenorii de succes sunt cei care investesc in consolidarea afacerii si nu in profit sau imagine

  1. MonicaZamfir
    octombrie 21, 2015 at 10:59 pm

    Iata ca aflat un mesaj foarte interesant prezentat intr-un mod dificil de gasit in netul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *