Erori de evaluare

Cele mai frecvente erori care apar în procesul de evaluare a oportunităţilor sunt:

– Subiectivismul

Această eroare se manifestă prin ignorarea unor aspecte negative  şi accentuarea aspectelor pozitive ale viitoarei afaceri. Astfel, o persoană cu aptitudini foarte dezvoltate de întreprinzător are deseori tendinţa de a se complace în contemplarea previziunilor foarte optimiste, bazându-se foarte mult pe viitor pentru a înlătura piedicile prezente.

O persoană cu abilităţi manageriale predominante se va concentra asupra unor aspecte precum durata de recuperare a investiţiei iniţiale (raportul între veniturile estimate şi investiţia iniţială necesară), ignorând aspecte precum aşteptările clienţilor, calitatea produselor, inovaţia. Un tehnician porneşte de la calitatea produsului pe care îl va realiza şi nu de la piaţa pe care el va fi distribuit. Dacă în evaluarea oportunităţii de afaceri participă mai multe persoane, subiectivismul se reduce foarte mult.

– Studierea insuficientă a pieţei

Studiul pieţei este o latură esenţială a evaluării oportunităţii de afaceri. Unul din cele mai importante aspecte care trebuie studiate este durata de viaţă, „fereastra” oportunităţii, subiect ignorat de cei mai mulţi întreprinzători noi. Pentru aceştia, studiile de piaţă devin necesare numai după apariţia unor dificultăţi continue în vânzări.

– Optimismul exagerat privind rezultatele financiare

Experienţa a dovedit că, de cele mai multe ori, costul începerii unei noi afaceri este evaluat la circa 50% din necesarul real. În plus, veniturile estimate înainte de începerea afacerii sunt supraevaluate într-o măsură importantă, ceea ce face ca multe firme să ajungă în stare de faliment în aproximativ 1 an de la înfiinţare.

– Analiza insuficientă a aspectelor tehnice ale afacerii

Atunci când întreprinzătorul nu cunoaşte suficient de bine detaliile tehnice ale procesului de realizare a produsului, nu este posibilă planificarea calendaristică şi financiară a activităţii, previzionarea cheltuielilor şi a potenţialelor probleme tehnice.

– Ignorarea sau încălcarea legislaţiei în domeniu

De foarte multe ori, întreprinzătorii au tendinţa de a considera că riscul începerii afacerii include şi nerespectarea unor prevederi legale, atunci când acest lucru îi avantajează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *