Laurentiu Rosoiu: Ce-i de facut cand BRIC-ul ajunge sa nu mai fie ce-a fost?

laurentiu-rosoiuCe mai inseamna economiile BRIC, cum au evoluat ele in ultimii 12 ani sau ce prognoze sunt date, toate acestea le puteti fla din ultimul numar al revistei Economia Online, nr. 16, August 2013, intr-un material semnat de Laurentiu Rosoiu.

Daca in momentele de maxima amplitudine a crizei care a pus pe butuci lumea dezvoltata economiile BRIC inregistrau maximul lor de anvergura, pe masura ce tensiunile slabesc in spatiul economic occidental, economiile fanion ale statelor emergente incep sa-si arate slabiciunile. Fie ca sunt de date de modelul de crestere economica, fie de problemele de natura politica sau sociala, dificultatile cu care economiile BRIC se vad nu doar in miscari de strada, ca in Brazilia, sau in reducerea ratelor de crestere economica, dar si in evolutia unor indicatori economici de referinta, precum indicii bursieri sau ratele CDS-urilor.

Multi ani, inca dinainte de anul 2001 cand a fost lansat termenul de BRIC, si pana recent – si mai ales in ultimii ani, cand criza economica inceputa in 2008 a fost in plina derulare prin lumea dezvoltata – tari precum Brazilia, Rusia, India, China sau Africa de Sud (din initialele primelor patru fiind format acronimul BRIC la care, in 2010 a fost adaugat „S”-ul de la „South Africa”, transformandu-se in BRICS) au fost creditate cu o capacitate aproape inepuizabila de a creste economic, fiind, nu de putine ori numite „salvatoare” ale lumii, si ale economiilor occidentale dezvoltate, care, prin comparatie erau (si sunt inca!) considerate a se afla in pragul colapsului.

Citeste articolul complet in Revista Economia Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *