Intreprinzatorul

Ce este un intreprinzator?

Definitia 1: Intreprinzatorul este persoana care identifica oportunitatea unei afaceri, isi asuma responsabilitatea initierii acesteia si obtine resursele necesare pentru inceperea activitatii.
Cuvant cheie: INITIERE

Definitia 2: Intreprinzatorul este persoana care isi asuma riscurile conducerii unei afaceri.
Cuvant cheie: RISC

[Vezi textul complet]

Intreprinzator. Manager. Tehnician

In orice om de afaceri exista 3 tendinte deseori contradictorii. Pe de o parte, el este intreprinzator, avand are simt de previziune deosebit si mizand pe viitor. In acelasi timp, el este manager, gestionand resurse limitate si indeplinind obiective operationale. In fine, el trebuie sa fie tehnician atunci cand realizeaza lucruri concrete.

[Vezi textul complet]

Avantajele intreprinzatorului

A. Independenta

Intreprinzatorul ia toate deciziile fundamentale privind propria afacere si o indreapta pe drumul stabilit de el. Pentru unele persoane, libertatea conferita de activitatea de intreprinzator este mai degraba o necesitate decat un lux. Acesti oameni pun mare pret pe controlul propriului destin, pe libertatea de decizie si de actiune.

[Vezi textul complet]

Dezavantajele intreprinzatorului

A. Riscul de a nu obtine veniturile asteptate

Evolutia oricarei firme este fluctuanta, inducand variatii importante ale veniturilor. Acest lucru implica, firesc, variatii ale profitului si, deseori, ale salariilor. In plus, intreprinzatorul acorda prioritate, de regula, altor obligatii financiare in defavoarea venitului imediat.

[Vezi textul complet]

„Capcanele” intreprinzatorului

A. Lacomia

O tentatie careia trebuie sa-i faca fata intreprinzatorul, prin prisma puterii pe care o detine in firma, este de a „stoarce” cat mai multi bani din propria afacere. Acest comportament duce inevitabil la diminuarea prestigiului in cadrul organizatiei si pierderea salariatilor si clientilor.

[Vezi textul complet]

Mituri si prejudecati

Auzim foarte frecvent in jurul nostru caracterizari ale unor persoane intreprinzatoare. Acestea sunt reflexele unor adevarate „mituri” care privesc intreprinzatorul.

A. Intreprinzatorii sunt nascuti, nu facuti

„Omul cat traieste invata”:

Exista o serie de trasaturi innascute foarte utile pentru un intreprinzator, care exista in fiecare dintre noi. In cazul anumitor oameni, aceste trasaturi sunt puternic dezvoltate; in alte cazuri, ele exista in stare latenta si pot fi dezvoltate printr-un efort sistematic.

[Vezi textul complet]

Alte „mituri” legate de intreprinzatori

A. Exista o „varsta de aur” pentru intreprinzatori

Succesul in afaceri nu depinde in mod esential de varsta intreprinzatorului. Afaceri de succes au fost initiate si dezvoltate de persoane foarte tinere, dar si de persoane de varste inaintate.

[Vezi textul complet]

Auto-evaluarea intreprinzatorului

Inainte de a incepe elaborarea oricaror planuri privind afacerea pe care ar dori sa o desfasoare in viitor, intreprinzatorul trebuie sa aiba in vedere cateva elemente care tin atat de contextul economic in care va functiona afacerea, cat si de motivatiile proprii ale intreprinzatorului si ale familiei acestuia (pentru ca, in cele din urma, familia este cea care suporta riscurile unui eventual esec sau se va bucura alaturi de „omul de afaceri al casei”, de succesul ideii puse in practica).

[Vezi textul complet]

Intreprinzatorul de succes

Exista o literatura de specialitate foarte bogata care trateaza problematica intreprinzatorului si, in particular, caracteristicile comune celor care au succes in afaceri. Cu unele exceptii inevitabile, intreprinzatorii de succes par a se inscrie in urmatorul „portret robot” :

– Sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 24 si 35 ani;
– Sunt absolventi de facultate;
– Au beneficiat de o atentie deosebita in familie (de regula, sunt copii singuri la parinti);
– Au inceput sa castige bani inca din adolescenta;
– Traiesc in zone favorabile afacerilor;
– Cadrul cultural-religios stimuleaza initiativele de tip antreprenorial.

[Vezi textul complet]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *