Dezavantajele întreprinzătorului

A. Riscul de a nu obţine veniturile aşteptate

Evoluţia oricărei firme este fluctuantă, inducând variaţii importante ale veniturilor. Acest lucru implică, firesc, variaţii ale profitului şi, deseori, ale salariilor. În plus, întreprinzătorul acordă prioritate, de regulă, altor obligaţii financiare în defavoarea venitului imediat.

B. Riscul pierderii capitalului investit

Sunt foarte frecvente situaţiile în care, atunci când afacerea dă faliment, întreprinzătorul pierde resursele investite şi înregistrează o deteriorare a reputaţiei.

C. Responsabilitatea foarte mare asumată

Întreprinzătorul îşi asumă singur eventualul eşec al afacerii. El este responsabil de gestiunea resurselor investite. Deciziile pe care le ia el au efect asupra salariaţilor, clienţilor, familiei şi comunităţii. În acest context, este esenţială puterea de a lua decizii dificile în momente importante pentru afacere, menţinându-şi o atitudine pozitivă chiar şi în momentele defavorabile, de criză şi, în plus, dezvoltarea capacităţii de a învăţa din greşeli (care trebuie considerate oportunităţi prin se poate învăţa cum se poate acţiona mai eficient şi nu doar simple obstacole în calea reuşitei).

D. Consum foarte mare de resurse personale

Conducerea unei afaceri – şi, mai ales, a unei afaceri incipiente – impune un program de lucru foarte încărcat, iar odată cu succesul şi dezvoltarea afacerii există o tendinţă de creştere a efortului care trebuie depus de întreprinzător. În acelaşi timp, recompensa – sub forma profitului – se poate lăsa aşteptată un timp îndelungat.

E. Riscul neglijării familiei

Consumul foarte ridicat de resurse (timp, bani) pe care îl impune conducerea unei afaceri duce, frecvent, la tensiuni în cadrul familiei. De multe ori, întreprinzătorii sunt luaţi pe nepregătite de apariţia acestor situaţii, care le afectează performanţele şi îi poate chiar decide să abandoneze o afacere ale cărei roade întârzie să apară.

F. Deteriorarea sănătăţii

Unul din cele mai importante riscuri pentru un întreprinzător este reprezentat de deteriorarea propriei sănătăţi, ca efect al efortului foarte mare depus sau al lipsei de satisfacţii; cele mai dificile situaţii necesită tratamente psihologice de specialitate.

G. Dependenţa de experţi externi în probleme cheie

Pentru realizarea activităţilor variate şi complexe ale firmei, întreprinzătorul trebuie să apeleze la experţi (jurişti, contabili, consultanţi marketing etc.), ale căror activităţi şi decizii nu le poate controla.

H. „Frustrarea parentală” în cazul dezvoltării puternice a firmei

În cazul unei afaceri care creşte foarte mult, apare în mod obiectiv necesitatea delegării unor responsabilităţi salariaţilor, ceea ce diminuează controlul întreprinzătorul asupra activităţilor propriei firme.

I. Apariţia unor conflicte de ordin etic

Întreprinzătorul este confruntat deseori cu tentaţia de a încălca unele norme etice pentru a înregistra succese cu afacerea sa. Alteori, poate apărea sentimentul că o anumită situaţie dificilă poate fi depăşită numai dacă sunt ocolite nişte norme etice.

J. Pierderea fostului loc de muncă

Atunci când întreprinzătorul renunţă la un loc de muncă şi iniţiază o afacere apare, în cazul insuccesului acesteia, riscul imposibilităţii de re-angajare în vechiul loc de muncă sau, chiar, de încadrare într-o organizaţie condusă de altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *